Kortlægning – måske verdens ældste erhverv

I vores moderne tidsalder er det på mode at kortlægge alt muligt.

Vi udfører kortlægning af :
vores gener (måske fordi vi nu kan manipulere dem),
vores kompetencer (fordi det gør os mere interessante),
vores arbejdsmiljø (fordi vi har et?),
vores forurening (fordi den er blevet et problem).

Men vidste du, at kortlægning (i geodata-sammenhæng) omtales som et af verdens ældste erhverv?

Jeg har selv spøgefuldt omtalt det som det ældste, idet prostitution – som nogen siger er det ældste – kun opstod fordi der pludselig var mulighed for det. Den mulighed var, at der blev skabt bymiljøer, hvor mange mennesker færdes sammen og kunne lave forretninger med hinanden. Kortlægning muliggjorde dette.

Spøg til side.

Moderne kortlægning er en strømlinet og teknisk affære

Kortlægning er – når det bruges i geodata sammenhænge – i dag en noget anden opgave end det var for omkring 7.000 år siden. I dag bruger man totalstationer, prismer og andet avanceret grej og opmålingen kan foretages objektorienteret i 3D-format. Det giver en uhørt præcision og nøjagtighed.

Det er typisk landinspektørfirmaer der står for geodata kortlægning. Eksempelvis for at undersøge om udstykning af en grund er mulig. Hvis det vurderes at det er muligt at udføre en udstykning – som er en såkaldt matrikulær opgave (som kun landinspektører kan varetage), udføres det egentlige landmålerarbejde, hvor der foretages opmåling, afmærkning, fastlægning af skel m.m. på de berørte arealer.

Kortlægning muliggør afklaring af eksempelvis ledningsforholdene på den berørte grund, men også forhold omkring eksisterende skel får man belyst på den måde.

Med venlig hilsen

Adam, Aarhus N

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *